Hytteutleie - tips og regler ved utleie av hytte

Hytteutleie - tips og regler ved utleie av hytte

Samtidig som det stadig blir mer populært å feriere i Norge, vokser også markedet for hytteutleie. Her får du tips til hvordan lykkes med utleie av hytte.

Samtidig som det stadig blir mer populært å feriere i Norge, vokser også markedet for hytteutleie. Før du begynner med dette, bør du sette deg inn i reglene ved utleie av hytte. Her guider vi deg gjennom regler, skatt og moms, og gir deg tips til hvordan lykkes som utleier.

Fordeler med utleie av hytte

Enten du har egen hytte eller ønsker å kjøpe en for utleie, er det mange fordeler med å leie ut hytta. Den største fordelen er selvfølgelig økonomisk.

Fordeler med å leie ut hytta:

 • Ekstra inntekt
 • Del hyttegleden med andre
 • Hytta står sjeldent tom
 • Du får en unnskyldning til å oppgradere hytta og holde den vedlikeholdt, slik at verdien øker

Risikoer ved hytteutleie

Selv om det kan virke som fryd og gammen å leie ut egen hytte eller å kjøpe hytte for utleie, er det også noen risikoer man må være klar over.

Risikoer ved å leie ut egen hytte

 • Slitasje
 • Mye ekstra arbeid
 • Mange regler å sette seg inn i når det gjelder skatt og lignende

Hva er lurt å tenke på når du leier ut hytta?

Gjennomgang av hytta

For hver nye leietaker bør du ta en gjennomgang av hytta. Her kan du vise hvor ting er, hvordan ting fungerer og gi diverse tips som kan være kjekke å ha. Hvis du ikke har mulighet til å møte hver eneste leietaker, kan du i stedet lage et informasjonshefte som inneholder alt av nyttig informasjon leietakeren trenger for å bruke hytta. Her kan du også gi tips til aktiviteter i nærområdet. Leietakerne kan hente og levere nøkkel i en nøkkelboks.

Inventarliste

Skriv ned en grundig liste over alt inventar som følger med og hvilken tilstand det er i. På denne måten kan du enkelt gå gjennom for å se om noe er ødelagt eller mangler etter leietaker har forlatt hytta.

Kontrakt

Skriv en kontrakt med leietaker, både for din egen del og leietakers del. Her er det viktig å få med seg navn, adresse, kontaktinformasjon, hvor lenge hytta er disponibel, betaling, utsjekk, eventuell utvask og lignende. Du finner mange kontraktmaler på nettet.

Renhold

Skal leietaker selv ta seg av utvasken eller er dette noe du gjør for et tillegg i prisen? Hvilke krav setter du til renholdet hvis leietaker tar seg av dette og hvor finner de alt de trenger til vasken? En god regel er å forlate hytta slik den var når leietaker kom. Hvis du vil unngå å måtte kontrollere leietakerens renhold, eller stå for utvask selv, kan du vurdere å bruke et renholdsfirma.

Utleie Av Hytte

Fradrag, moms og skatt på utleie av hytte

Skatt

Ved hytteutleie er du pliktig til å skatte av inntektene dine. For hytter som leies ut hele året og ikke brukes av deg selv, må du betale full skatt av inntektene. Hvis hytta brukes som fast bolig av deg selv eller andre, kan det hende den vil regnes som boligeiendom istedenfor fritidseiendom, og da vil andre skatteregler gjelde.

Dersom du selv bruker hytta, i tillegg til at den leies ut, vil den anses som din egen fritidsbolig. I dette tilfellet vil utleieinntekter inntil 10 000 kr året være skattefrie. Dersom du tjener mer enn denne summen vil summer over 10 000 kr regnes som 85 % skattepliktige.

Husk at hvis du bruker et utleiefirma til utleie av hytta, vil dette påvirke skatten. Da vil det være bruttoinntektene, før provisjon til utleiefirma er fratrukket, som er skattepliktig.

Fradrag

Skatteetaten har en egen ordning der du kan få fradrag for utleie av hytter dersom du ikke bruker den selv. Disse fradragene trenger du ikke skatte av.

Dette kan du få fradrag for:

 • Kostnader til vedlikehold
 • Kommunale avgifter
 • Forsikringer
 • Eiendomsskatt
 • Festeavgift
 • Kostnader til strøm, oppvarming, renhold
 • Slit og elde av innbo
 • Tilsynskostnader
 • Eget vedlikeholdsarbeid på eiendommen (forutsatt at samme beløp er inntektsført)

Punktene er hentet fra Skatteetatens sider.

Næringsmessig utleie

For å registrere en næringsmessig virksomhet må Skatteetaten vurdere virksomhetens inntekt og aktivitetsnivå, som for eksempel hvor ofte hytta leies ut, hvor mye tid du bruker på vedlikehold og vask av hytta etter korttidsutleie og lignende.

Moms på utleie av hytte

Driver du med næringsmessig utleie kan du kreve inn merverdiavgift fra kundene dine. For å registrere deg i merverdiregisteret må du ha varer eller tjenester som er momspliktige, samt omsette for over 50 000 kr i løpet av en periode på 12 måneder. Har du dette kan du registrere deg som momspliktig her.

Påvirker beliggenhet leieutgiftene?

Leieutgifter påvirkes av så mangt, blant annet størrelse, sengeplasser, standard og lignende. En viktig faktor som påvirker leieinntektene er beliggenhet. En hytte på fjellet et sted ingen har hørt om vil ikke være like attraktivt som en i Jotunheimen, og vil derfor ha lavere leieutgifter. Fjellhytter i Innlandet, og spesielt Jotunheimen, har blitt svært populære blant nordmenn de siste årene, så her er det penger å hente. Avstand til aktiviteter har også mye å si, noe Sjodalen og Jotunheimen har et stort antall av.

Aktiviteter i Sjodalen og Jotunheimen

Kjøpe hytte for utleie

Synes du dette høres ut som en god idé for å tjene litt ekstra penger? Vi hjelper deg gjerne med å finne den perfekte hytta!

Se våre priser her

Les også:


Mer informasjon

Ledige tomter

Fyll ut skjemaet under for å få tilgang til hyttevelgeren vår. Der kan du se hvilke tomter som er tilgjengelige, eksempler på hytter som kan bygges og prisantydninger.


Anbefalte artikler