Laftet hytte – noe for deg?
Feltet

Laftet hytte – noe for deg?

Hva er en laftet hytte og hvorfor skal du velge en slik? Er prisen for laftehytter høyere enn for andre typer? Finn ut dette og mye mer.

I Sjodalen Fjellgrend har vi nøkkelferdige, laftede hytter til salgs – som kan tilpasses behovene dine. Men hva er egentlig en laftehytte og hvorfor skal du velge en slik? Her kan du lære deg mer om laftede hytter og fordelene med disse.

Laftet Hytte Under Oppforing

Laftet hytte under oppføring

Hva er en laftet hytte?

Lafteverk er en type bærekonstruksjon som består av tømmerstokker som legges horisontalt oppå hverandre. I en laftet hytte ligger stokkene i to parallelle vegger på samme høyde og er en halv stokkhøyde høyere enn de to mellomliggende veggene.

Fra vikingtiden og frem til midten av 1800-tallet var lafteverk den vanligste måten å bygge trehus på i Norge. Den største bosetningen av fredede laftede hus finner du i Heidal. Her finnes også en unik kunnskap om hvordan bygge laftehytter for hånd etter tradisjonen.

Laft Hjorne

“Laft” betyr hjørne, eller å lage et hjørne. Når man lager en laftet hytte, er en stor del av kunsten nettopp å lage hjørner. De utvendige hjørnene kalles lafteknuter og er viktige for en laftet hyttes særpreg.

Taket på en laftet hytte må være tungt, for å presse stokkene tettere sammen og sikre god tetthet. En laftehytte har ofte torvjord på taket. Dette er en miljøvennlig type tak som gir alternative leveområder for plante- og insektliv. I tillegg har det flere andre fordeler, som å suge opp regnvann og redusere risikoen for flomskader.

Hos Sjodalen Fjellgrend er torvtak standard for de laftede hyttene, men du kan også velge skifertak, hvis du ønsker det.

- Se våre håndlaftede hytter

Maskinlaftet vs. håndlaftet hytte

Tradisjonell lafting skjer for hånd, men noen selskaper tilbyr maskinlaftede hytter. På maskinlaftede hytter har stokkene samme tverrsnitt hele veien, og hyttene får et mere sterilt utrykk.

I Sjodalen Fjellgrend får du en håndlaftet hytte av lokalt tømmer, laget etter lokale håndverkstradisjoner i Heidal. Med håndlafting tar våre samarbeidspartnere vare på det unike ved hver tømmerstokk. Dette gir et tradisjonelt, genuint og naturlig utseende.

På en håndlaftet hytte er stokkene grovt rundet av oppe og nede, og ofte skåret slik at de har samme bredde. Ellers brukes de som de er – noe som bidrar til at alle hytter er unike. Stokkene er naturlig tynnere i den ene enden og tykkere i den andre og hver stokk må derfor tilpasses den underliggende for hånd.

Les om Torstein og Egil, som bygger håndlaftede hytter i Heidal.

Handlaft

Isolasjon av laftehytter

Tømmerstokkene er det som hovedsakelig isolerer en laftet hytte, men imellom stokkene, i «måsåfaret», legges det isolasjon.

Tidligere var det vanlig å bruke mose som isolasjon mellom laftestokkene. Nå brukes vanligvis lafteull, lin eller laftevatt. Den kardede lafteullen isolerer godt og bidrar til et lunt og godt inneklima. Den fyller hulrommet mellom stokkene bedre enn andre materialer. Dessuten avgir den lett fuktighet hvis den blir våt.

I Sjodalen Fjellgrends laftede hytter bruker vi kun lafteull, lin eller andre naturmaterialer som isolasjonsmateriale for å sikre et godt inneklima og beholde det naturlige i hytta.

Tømmerets egenskaper for inneklimaet

En laftet hytte består hovedsakelig av naturlige materialer som ikke avgir kjemiske gasser eller skadelige partikler. Tømmeret absorberer og avgir fuktighet og sørger for at det opprettholdes optimal luftfuktighet. Du får inneluft som både er sunn og behagelig å puste inn. Laftede hytter har ingen krav til ventilasjonsanlegg.

En laftet bygning lagrer “energi” i tømmeret, noe som gir en jevnere innetemperatur. Om vinteren holder seg en laftet hytte varm lengre, mens den på sommeren gjør det motsatte – holder hytten sval.

Laftet Hytte Innendors

Slik kan det se ut inne i en laftet hytte. Her med nydelig utsikt i Sjodalen.

Fordeler med laftede hytter

Det er mange fordeler med en laftet hytte:

  • Hytten består av miljøvennlige og fornybare materialer
  • Tømmeret puster og gir et godt inneklima
  • Tømmerets isoleringsegenskaper gjør hytten energieffektiv
  • Hytten er solid og slitesterk
  • Den har høy brannsikkerhet – massive tømmerstokker er lite brannfarlige

Trenger en laftet hytte mye vedlikehold?

Laftede bygninger trenger som regel mindre vedlikehold enn andre bygninger, men du bør likevel passe godt på hytten din. Tømmervegger tåler mye fuktighet, men hvis hytten utsettes for konstant fuktighet over lang tid kan det gi råte- og insektangrep. Dette er ikke unikt for laftede hytter, men er noe du bør tenke på uansett hvilken hytte du velger.

I perioder med mye regn er det derfor lurt å følge med på hvor veggene blir mest våte og hvor det tar lengst tid før det tørker. Med denne kunnskapen kan du med forskjellige tiltak forebygge fuktskader.

Laftet Hytte Utendors Vinter

Prisen for en laftet hytte

Prisen for en laftet hytte er generelt noe høyere enn for en reisverkhytte. Håndlaftede hytter tar lenger tid å bygge opp og krever en spesiell ekspertise. Til gjengjeld er Sjodalen Fjellgrends håndlaftede hytter av beste kvalitet og tilvirket av lokalt tømmer etter tradisjonene i Heidal.

Andre generelle faktorer som påvirker prisen for en hytte er: tomt, grunnarbeid, VVS, fundament, tak, innredning på bad og kjøkken, elektrisk opplegg og varme. Dette gjelder for alle hus eller hytter. Se prisene for våre hytter.

Se våre håndlaftede hytter


Les også:


Mer informasjon

Ledige tomter

Fyll ut skjemaet under for å få tilgang til hyttevelgeren vår. Der kan du se hvilke tomter som er tilgjengelige, eksempler på hytter som kan bygges og prisantydninger.


Anbefalte artikler