Rekordsommer for Gjendebåtene
Aktivitet

Rekordsommer for Gjendebåtene

Aldri har flere fotturister vært med Gjendebåtene, den enkleste og raskeste veien til Besseggen og hjertet av Jotunheimen.

En sterk og kald vind faller ned fra fjelltoppene over. Høsten har tatt tak i fjellet, men også i dag er brygga full av gore-tex. Mot dem kommer Gjendine. Hun skjærer lett gjennom det blågrønne vannet med kurs for Gjendesheim. I styrhuset sitter Harald, han legger båten raskt og stødig inn til brygga. Tur nummer fire i dag er unnagjort. Det er klart for årets siste tur.

gjendebåten

Til uka skal de to Gjendebåtene på land. Den eldste, Gjende, har vært her siden 1982. Den yngste, Gjendine, fra 2006. Nå skal vinter, snø og is overta vannet. Tidenes beste sesong er over. En sesong som for skipper Harald Øvstedal har betydd mange lange og travle dager. Fra morgen til kveld, frem og tilbake mellom Gjendesheim, Gjendebu og Memurubu.

– På det meste har vi hatt 22 avganger til Memurubu. Da fraktet vi 2000 personer på en dag.
Harald Øvstedal

Vinteren holdt godt tak i fjellet denne våren. Sesongen startet sent, og været kan beskrives som sånn passe. Likevel, medberegnet årets siste tur, endte passasjertallet på 53 000. Rekord. Det er flere utenlandske turister enn før, men de fleste er nordmenn og nesten alle skal gå Besseggen. Enkelte dager i sommer har det vært timer med venting for å få plass på båten. Da kjører Harald til brygga er tom og heldigvis tar de fleste ventetiden med godt humør.

gjendebåten gjendebåten

Harald Øvstedal er 4. generasjons Øvstedal som fører turister innover Gjende.

Lang historie, en familie

I snart 110 år har Øvstedal-familien fraktet passasjerer inn i Jotunheimen. Harald er 4. generasjons Øvstedal og gjennom oppveksten var den en viss forventing om at han skulle ta over driften. Og slik ble det. Hele sommeren bor han her oppe sammen med samboer og kollega Heidi og to barn. 25 år på Gjende.

Gjendine forlater atter en gang kaia. Tur nummer fem. Harald sitter tilbakelent i stolen og med en liten spake i venstre hånd kontrollerer han et elektrisk ror. Klikk, klikk, sier det mens han gjør lette justeringer på kursen. Nedenunder sitter 80 fotturister med fjellskoene på. Bryggen er omsider tom.

– Velkommen til Gjendine og årets siste tur, annonserer Harald over lydanlegget på både norsk og engelsk. Memurubu er stengt for vinteren. Derfor må alle komme seg over fjellet i dag.

kaptein gjendebåten gjendevannet
teller

Seks hundre turer til Memurubu

Vi tar oss stødig over den vindpiskede sjøen mens nye melisdryssede topper kommer til syne. –Jeg har satt meg som mål å bestige alle toppene jeg ser fra båten, forteller Harald. Det er ti år siden nå. Han mangler fortsatt flere og målet er to nye i året, en topp vinterstid og en topp om sommeren. Vinden biter hardt både i båten og vannet i dag. Men naturen tar seg flott ut fra styrhuset. Blågrønt vann, høstgule bjørketrær og de hvite topper. Det er Haralds favorittårstid i fjellet.

Fremme ved Memurubu for sekshundrede gang denne sommeren, går turistene av. Harald og kollega Torstein går også av.

Det er mange som undervurderer Besseggen. Det er en tøff tur selv om man er i god form, og ofte må noen snu. – Jeg regner med at jeg må ta båten inn til Memurubu i kveld, forteller han.

dal
gjendebåten og passasjerer

Boder og toaletter låses. Brygga stenges. Mannskapet på to går ombord igjen mens en ny gruppe turister forsvinner ut av syne, inn i fjellet. Nå venter en roligere tid. Øvstedal-familien skal ned fra fjellet. Til Vågå, snekkerarbeid og lafting.

Neste sesong er det 110 år siden den første Gjendebåten kom til Gjende. Om to år håper Harald og ha en nå båt på Gjende. Hva den skal hete har ikke Harald bestemt seg for ennå.

Relaterte artiklerMer informasjon

Ledige tomter

Fyll ut skjemaet under for å få tilgang til hyttevelgeren vår. Der kan du se hvilke tomter som er tilgjengelige, eksempler på hytter som kan bygges og prisantydninger.


Anbefalte artikler