Fiskerne ved Gjende i Jotunheimen
Aktivitet

Fiskerne ved Gjende i Jotunheimen

Fiske ved Gjendeoset i Jotunheimen er svært kjent blant norske sportsfiskere, men i år er ørreten rolig. Vannet er kaldt, oset er stille.

Han kaster ut snøret nok en gang. Foran ham ligger Gjende stille og mørk. Solen har forsvunnet bak Besseggen som ruver høyt over oss, og de siste fotturistene klyver sakte ned mot Gjendesheim. Nå og da kan vi høre jubel over nok en fullført tur. Fiskeren, han står med vann til knærne i vadebuksene slik at han kan kaste agnet det lille ekstra, helt ut til dypet, der hvor fisken skulle ha vært. Fiske i Jotunheimen er noe av det beste han vet.

Fisker i Gjende

Jon Jeilen ut mot Gjende en augustkveld.

Jon Jeilen har aldri gått Besseggen, men han har stått her ved foten mange ganger. Her hvor Gjende renner ut og blir til Sjoa. Her har han fisket. Første gang allerede i 1957. Faren var en ivrig fluefisker og en morgen for mange år siden ble ni år gamle Jon med til Gjende. Kun noen hundre meter fra hvor vi står i dag lot en liten fisk seg lure. Jons første, men definitivt ikke siste fisk i Jotunheimen denne kvelden.

fisker i gjende fisker

Når Jon er ute og fisker har han alltid på den samme lua. En gammel lue han fikk på jobben som reklame for et svensk oppmålingsselskap. Her og der har sømmen begynt å løsne og kanten har han måtte lime sammen, men det er fiskelua.

fiskekroker

Jon lager sine egne sild for for agn. – Jeg skjærer ut formen på silden i kleberstein, heller i bly og bruker metall til å feste snøret med som armering, forteller han.

Døgnflua på Gjende

Utløpet til Gjende, Gjendeoset, er svært kjent blant norske sportsfiskere. Fra juli og utover høsten vandrer store mengder med ørret fra Gjende og ned til Gjendeoset for å spise og gyte. Her klekker en liten flue som fisken liker, Gjendeflua. Her klekker den i så enorme forekomster at flua har fått sitt norske navn fra stedet. På høsten kan man se fisken stå motstrøms i det kalde og klare vannet, og her biter den villig og hyppig.

– Fisken er glad i larva, forteller Jon og fortsetter, – Når det er blikkstille er det så mye fluer at det er lik et lite duskregn på vannet, tett i tett, du ser nesten ikke land på andre siden. Og alle bilene har en farge; rødbrune, samma om bilen du har er rød, grå eller gul.

Gjendeflua behøver ikke å suge blod fra dyr og trenger derfor ikke fly noe særlig, ikke at den heller er en spesielt god flyger. Derfor dannes det under klekkingen store svermer nært vannet. Larven skaffer næring ved å filtrere det partikkelrike vannet fra Gjende. Men i år er det stille, flua har ikke klekket ennå.

Et lite samfunn

Fiskerene som står ved Gjende kjenner hverandre. De er et lite samfunn. Her snakker de, gjør noen kast, snakker litt mer. Kommer det et ukjent fjes over steinstranda trenger han ikke mer enn et smil og en fiskestang i hånda før samtalen går. En samtale om fiske det kalde vannet.

I år tror de vannet er for kaldt. Fisken er ikke i oset. Fisken er lengre inn på Gjende. Den ligger dypere. Når Geir Holen fra Vågå setter seg i båten og reiser innover Gjende, da kommer han tilbake med fisk. Men her, ved oset, her kaster alle og sveiver inn, uten napp.

fisker

Geir Holen fra Vågå har akkurat kommet inn med fisk fra lengre inne på Gjende.

ørret fra gjende

Det var fin ørret å få på oter lengre inn på Gjende. Når vannet er kaldt er fisken lengre inn på sjøen og dypere i vannet. Stort sett er fisken i Gjende mellom 350 til 500 gram stor.

Mange gode fiskeplasser i Sjodalen

I Sjodalen og Jotunheimen er det mange plasser som er gode for fiske. Og generelt er det god kvalitet på fisken i de utallige vannene, ifølge Vågå Fjellstyre som har ansvaret for å forvalte fiske i området. Hovedsakelig er det ørret i vannene, men i to vann finnes det også røye: Flatningen og Surtningen.

Bedre fiske neste år

Andelen unge som fisker minker. Det synes også på Gjende. – Mange av de som fisker her har fisket lenge, det er snart bare eldre folk som fisker, forteller Jon. Men hvis en har lyst til å starte å fiske i Sjodalen vet Jon om noen steder det er bra å starte på.

– Det viktigste i starten er å gå et sted du sannsynligvis vil få fisk, å få fisk er starten, forteller han. – En unge på sånn åtte-ti ville jeg tatt med til et lite tjern, Øvre og Nedre Birisjøtjern er fint. Det er små fisk der, men det er nesten sikkert å få fisk. Bruk dupp og flue, eller dupp og mark, fortsetter Jon.

Hvis man vil ha stor fisk anbefaler Jon å ta turen opp til Bukkehåmårtjønn. – Det er et stykke å gå, men tar du fisk der er den som regel stor.

Mens kvelden blir mørkere, står de der og fisker. Helt til sesongen tar slutt den 25. september. Biter ikke fisken i år, kanskje gjør den det neste år. Uansett, ørreten i Sjodalen og Jotunheimen er flott, og fiske sosialt. Så her fisker Jon med fiskelue hele denne sommeren og sikkert neste - for å fiske i Jotunheimen er noe av det beste han vet.


Mer informasjon

Ledige tomter

Fyll ut skjemaet under for å få tilgang til hyttevelgeren vår. Der kan du se hvilke tomter som er tilgjengelige, eksempler på hytter som kan bygges og prisantydninger.


Anbefalte artikler