Vårskiturer utenfor hyttedøra
Bildeserie

Vårskiturer utenfor hyttedøra

Våren åpner for årets flotteste toppturer i Sjodalen. Både korte trygge turer, og lange utfordrende turer med bratte nedkjøringer.

Du finner toppturer for enhver smak i Jotunheimen, og spesielt våren er en flott tid å oppleve dem. Når Valdresflya åpner er et titalls topper over 2000 meter er lett tilgjengelige og klare til å bestiges med sola i ryggen, randonéski og med ulltrøya brettet godt opp på armene.

En av de som kjenner området svært godt er guide og randoné-utleier Knut Erik Tessnes fra Vågå. Vi ble med han på tur i mai til Høgdebrotet (2226 moh.)

Topptur– Sjodalen 61 Topptur– Sjodalen 60

Gjennom vinterhalvåret guider Knut Erik Tessnes mange randonéturer i de østlige delene av Jotunheimen. Med randonéski blir både turen opp, og turen ned lettere og det åpnes opp for mange flere turmuligheter enn før.

Topptur– Sjodalen 1 5

Mai-sola steker og Knut Erik forbereder seg til dagens tur. Vårskiturer en årets høydepunkt. I dag, som så mange andre dager, starter turen fra veien som stekker seg over Valdresflye.

Topptur– Sjodalen 14

Opp mot Høgdebrotet sammen med venn og kollega Dennis. I bakgrunnen er veien over Valdresflya.

Topptur– Sjodalen 4

Randoné-utstyr åpner for mangle flere turmuligheter. Turer som for de fleste blir for bratte for fjellski er ofte perfekte for randonéski.

Topptur– Sjodalen 1 7

Vi står i en helning. Knut Erik legger staven på snøen for å måle hvor bratt det er. – Det som er fint med Sjodalen er at det er få hellinger over 30 grader. Dermed kan du ha en god skiopplevelse, som også er trygg, forteller han.

Topptur– Sjodalen 2 2 Topptur– Sjodalen 1 9

Mange pauser og kvikklunsj er en viktig del av enhver tur. – Vi nordmenn har en tendens til å skulle gå rett opp en bakke, men å gå litt sikksakk sparer deg for mye energi, forteller Knut Erik.

Topptur– Sjodalen 17

Toppen er synlig. For hvert stavtak oppover blir været gråere.

Topptur– Sjodalen 1 11

Vi er på toppen av Høgdebrotet 2226 meter over havet.

Topptur– Sjodalen 28

Bak ligger Tjønnholstind som rager 2300 meter over havet. Vi gjør oss klar til nedkjøringa. Av med feller, på med litt klær. Foran oss er det 15 minutter med skikjøring før vi er ved bilen.

Topptur– Sjodalen 27 Topptur– Sjodalen 1 12
Topptur– Sjodalen 44
Topptur– Sjodalen 1 3
Topptur– Sjodalen 39
Topptur– Sjodalen 1 13
Topptur– Sjodalen 54
Topptur– Sjodalen 57

Mens vi har vært på tur har sola smeltet frem elva. Neste gang blir det en litt lenger vei bort til fjellet.

Topptur– Sjodalen 1 14

Bak oss ligger flere fjell. Klare til å bestiges for både en god oppstigning og nedkjøring.

Randoné har blitt mye mer populært de siste årene. Hvis du vil prøve det er det mulig å låne utstyr fra Gjendesheim, eller av Erik i Besseggen Fjellsport. Da får du fullt ski- og skredutstyr og kanskje også noen gode tips om turer som har godt føre.


Mer informasjon

Ledige tomter

Fyll ut skjemaet under for å få tilgang til hyttevelgeren vår. Der kan du se hvilke tomter som er tilgjengelige, eksempler på hytter som kan bygges og prisantydninger.


Anbefalte artikler