Bygger hyttefelt i eget paradis
Feltet

Bygger hyttefelt i eget paradis

Med Sjodalen Fjellgrend håper kameratene Tor Kolden og Jan Tore Meren at flere skal få oppleve et fjellområde de selv har brukt svært mye.

Jan Tore og Tor kommer begge fra Gudbrandsdalen. De har vært kamerater siden tenårene, og gikk på gymnaset sammen.
Etter gymnaset dro de hver til sitt. I flere år var de langt hjemmefra. En dag kom de tilbake og bosatte seg på Lillehammer. Her ble de naboer.

Jan Tore Meren og Tor Kolden planlegger hyttebygging

Jan Tore og Tor i hyttefeltet.

– Kona og jeg var på besøk hos Tor på Lillehammer for vel 12-13 år siden. Vi satt inne og drakk kaffe da vi tilfeldigvis så naboen sette opp et “Til salgs”-skilt utenfor huset sitt. Kaffebesøket endte med at vi kjøpte huset og ble naboer med Tor, forteller Jan Tore.

Siden har de tilbrakt mye tid sammen, både på jobb og privat. På fritiden har de gått i fjellet, og på jobb utviklet næring og eiendommer. Med Sjodalen Fjellgrend skulle de få gjøre begge deler.

fisker får napp

Tor fisker mye når han er i Sjodalen. Her er det fin fisk.

Ønsket seg en jobb i fjellet

– Tor og jeg har gjennomført mange prosjekter sammen og vi er veldig glade i fjellet. Derfor har vi lenge snakket om å få til et prosjekt som kunne gi oss arbeidstid til fjells, forteller Jan Tore.

En dag i 2011 kikket Tor gjennom arealplanene til Vågå kommune og oppdaget et område i Sjodalen som var satt av til fritidsboliger. Det var planer som hadde ligget hos kommunen siden 2003 uten at noen hadde grepet tak i dem. Det passet dem perfekt. Her lå en mulighet til å gjøre et spennende prosjekt i et område de begge likte, og samtidig være mer i fjellet. Tor og Jan Tore satt igang prosessene for å få utvikle feltet, og nå, fire år etter, er Sjodalen Fjellgrend en realitet. Og på den tiden har de fått tilbringe mer arbeidstid til fjells enn noen gang før.

trær og innsjø

Høstfjellet. Privatfoto: Tor Kolden.

Jan Tore Meren og Tor Kolden Jan Tore Meren og Tor Kolden

En siste gjennomgang av feltet før salgsstart 12. september. I bakgrunnen er en visningshytte på vei opp.

Sjodalen betyr mye

Vagværen Tor har gått i Sjodalen siden han var en liten guttunge. – Sjodalen er et fantastisk flott naturområde og har det meste jeg setter pris på, forteller Tor.

Jan Tore ble introdusert for stedet av kona som kommer fra Leirflata, en liten plass ved inngangen til Sjodalen. Ifølge han er Sjodalen det fineste fjellnorge har å by på. – Personlig synes jeg sommeren i Sjodalen er den beste. Det er fint å være i høyfjellet på den tiden av året, gå fotturer og sykle.

Attraktivt fjellområde

De har begge vært heldige og fått tak i hytte i området. Noe som ikke er selvsagt. Det har knapt vært lagt ut tomter i Sjodalen de siste 30 årene. De fleste hyttene vi finner i Sjodalen har gått i arv fra generasjon til generasjon.

– Hvis du ikke fikk tak i en hytte på 40- eller 50-tallet har det ikke vært mulig. I 1995 ble det lagt ut 35 tomter i nærheten. Den gang var det 1700 personer som sto på liste for å få hytte. Så det er ingen tvil om at området er attraktivt, forteller Tor.

Tor Kolden og Jan Tore Meren

Tor og Jan Tore på befaring i hyttefeltet. Det har blitt mange turer her de siste årene.

Tar vare på området

For begge er det svært viktig å ta godt vare på fjellområdet de er så glade i. Derfor har de tenkt mye på hva Sjodalen Fjellgrend skal være.

– Vi er veldig opptatt av å finne en balanse mellom å lage et hyttefelt og samtidig ta hensyn til de som allerede bruker området til tur og rekreasjon, forteller Tor.

– Alle nye hytteområder blir hyttefelt. Det at man bygger enkelte hytter som ligger for seg selv er det slutt på, forklarer Jan Tore. – Når en først tar hull på et område er det krav fra myndighetene om at det utnyttes på en slik måte at mange kan komme til. Man bygger hytter på et avgrenset område og tar på den måten vare på naturen i nærheten, fortsetter han.

– Vi håper vi har klart å ta vare på kvalitetene ved området. Når du er i Sjodalen Fjellgrend skal du ikke føle at du er midt i et hyttefelt med 90 andre hytter. Vi har prøvd å skape romslige tomter med korridorer mellom hver tomt for å skape enda større avstand mellom hyttene, forteller Tor.

– Det er viktig med følelsen av plass og frihet når en er på hytta, legger Jan Tore til.

elv

Privatfoto: Tor Kolden

Opptatt av lokalt næringsliv

Til utbyggingen av Sjodalen Fjellgrend har de valgt å bruke lokale aktører i så stor grad som mulig. De ønsker at lokalt nærlingsliv skal ta del i verdiskapningen et hyttefelt medfører. – Vi er begge svært opptatt av regionen og området vi bor i, forteller Jan Tore.

– Vi ønsker at dette skal komme lokalmiljøet til gode og la de ta del i den verdiskapingen et hyttefelt innebærer, fortsetter Tor.

Til feltet kan folk velge mellom tre forskjellige typer hytter. Alle hyttene med hvert sitt særpreg.

– Det blir moderne hytter med strøm, vann og fiberinternett, og det blir hytter for folk flest.

Hyttene legges ut for salg 12. september. Nærmere nasjonalparkgrensen til Jotunheimen enn noen andre hyttefelt.


Mer informasjon

Ledige tomter

Fyll ut skjemaet under for å få tilgang til hyttevelgeren vår. Der kan du se hvilke tomter som er tilgjengelige, eksempler på hytter som kan bygges og prisantydninger.


Anbefalte artikler